О Нидалу

Рођен је 1965. године у Софији. Полусиријац је – мајка му је бугарка, а отац из Сирије. Живео је у обе државе. Има два брата – Мажда и Басела Алгафарија. Ожењен је за Мадлен Алгафари и имају ћерку и сина.

Иако је провео шест година у Сирији није остао тамо јер, када је завршио техничку школу (смер електроника), није могао да настави са образовањем. Каже да је то био период у коме је читао највише књига и гледао највише филмова. Занимао га је арапски свет, религија, прочитао је и Куран и Библију. Мало касније открива и руску литературу. Велики утицај на њега су оставили Достојевски и Тургењев. И дан данас много чита. Прати новине с великим интересовањем и добро познаје и бугарску и светску литературу.

Преко комитета за бугаре у иностранству одлази у Бугарску да студира на Вишем Машинско-електротехничком Институту „Лењин“ (смер електротехника и микроелектроника). Брзо схвата да то није његов позив и одлази на Виши Институт за Позоришну Уметност (данас познатији као НАТФИЗ) „Крсто Сарафов“ где уписује смер за филмску режију.

Аутор и режисер ученичке емисије „Ку-Ку“. Бивши продуцент емисије „Шоу и рекреативни програм“ која се емитовала на бугарској националној телевизији (БНТ). Продуцент, сценариста и режисер играног филма „Ла дона е мобиле“. Продуцент и режисер емисија „Посматрач“  и „Најаве“. Нидал је такође режисер документарног филма „Сирија – историја и легенде“. Од  јуна 2002. до маја 2004. године је извршни директор Бугарске Националне Телевизије.

Нидал је тренутно један од најпопуларнијих и најпродаванијих бугарских писаца. Аутор је триологије чији је први део добио име „Боже, зашто Господ лаже?“ и издат је 2014. године у Софији. Други део триологије је назван „Алаху, зар немаш милост?“ и издат је 2015. године.

Предстоји и трећи део који сви ишчекују са великим нестрпљењем.