Књиге

boje

Боже, зашто Господ лаже?

 

allah

Алаху, зар немаш милости?

 


boje

„Боже, зашто Господ лаже“ је прича о љубави – љубави која нам показује Бога; љубави за коју није важно какво је тело смртника, већ љубав бесмртних душа; љубави у једном збуњивом свету у ком суде по измишљеним правилима пресписаним Господу.

Роман, који је сакупио много прича у једном: и љубавне и животне. Живописни стари бугарски обичаји увлаче читаоца у мистичне доживљаје.

У роману се укрштају судбине Божидара, Стојана, Богомила, Ангелине, Калине и Цвете, хероја створених по фигури и лику Божије деце. Укрштају се и још око четрдесет других живих, разнобојних, јарких и упечатљивих ликова – скоро као на филму.

Радња романа се одвија у времену у ком предрасуде основане на „божијим“ заповестима одређују судбине људи.

Претећа судбина се креће око породица и њихове чељади формирајући круг последица и догађаја како добрих и чудотворних, тако и оних који доводе до неплодности, куге и смрти.

Роман о две другарице заљубљене у једног момка, док на његовом срцу лежи само једна коју воли до последњег даха.

Роман о двојици браће од којих ниједан не може да предодреди своје неуспехе; о путу коме пресуђују мали избори прављени још од њиховог зачећа.

Ова књига нас учи да верујемо у себе и да прихватамо љубав као вишу силу божијег благослова. Отвара нам врата ка правој вери и не гледа колико кошта истина – јер је управо то вера у оно божанско у нама. И ако је то јерес – нека тако и буде.

Ко ће преовдладати – разум или срце? Бог или Господ?

Видећете сами…
25 BGN

allah„Алаху, зар немаш милости?“ је други део триологије који представља љубав изван граница вере и традиције. Аутор вешто уплиће још културе, традиције и ритуала са причама већ нама познатих хероја. 

Сасвим природно и разумно су сакупљени елементи бугарске културе – и од бугара хришћана и од бугара муслимана – какви год били они у периоду од 1700. до 1800. године. Нит која повезује целу причу је поново љубав. Прихваћена као света она уједињује како вере, тако и вернике. И у сиромаштву и срећи окупљају се молитве муслимана, хришћана, јевреја…

У овом делу триологије љубав суочава хероје са новим и другачијим тестовима, изазива им нагон за радњама неуобичајеним за своје време. Млада бежи од супруга са човеком који је заробио њено срце. А он, потпуно предан љубави према Богу и божијој мајци, бира своју љубавницу.

Аутор вешто убеђује да је љубав пут ка Богу и управо зато правила, наметнута од стране религије, немају никакву снагу пред њом. Без обзира на то какве си вере: био хришћанин, муслиман, јевреј или нешто друго, важна је само и једино она – љубав између божанских душа: душа двоје заљубљених који нису на време нашли пут један према другом. Иако се срећу после много година, иако су близу до своје среће, Господ их изнова суочава са новим тестовима, како би добили шансу за љубав. Шта им доноси избор који су направили?

Овде ћемо наћи и познату историјску причу пуну преокрета и невероватних стицаја околности, причу Емина аге и циганке Алгаре. Алгара, страсно заљубљена у једног момка баца љубавне чини како би освојила његово срце. Но, по жељи судбине, љубав „слеће“ на Емина Свирепог, разбојника који обија цела села и градове, бије и краде.

Богомил и Цвета су на раскрсници која води до различитих смерова и доноси им много нових могућности – једној особи се показује нов свет, другачији, интересантан и пун искушења; другој се даје могућност за велику славу. Шта ће се десити? Видите сами!
25 BGN

Превод: Магдалена Васев

Купити или наручити књиге Нидал Алгафари, Мадлен Алгафари и објављивање Алгафари на мрежи, идите на http://www.algafaribooks.eu